VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Duitse autofabrikant BMW is stevig geraakt door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en een kartelonderzoek door de Europese Commissie. De winst viel in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna driekwart terug. De aandelen BMW blijven opvallend goed liggen.

BMW neemt een voorziening van 1,4 miljard euro voor de mogelijke kosten die voortvloeien uit een kartelonderzoek. BMW wordt er samen met Daimler en Volkswagen door de Europese Commissie van beschuldigd de introductie van schonere auto’s in overleg met die concurrenten te willen tegenwerken.

BMW ontkent in alle toonaarden, maar de sector heeft de schijn tegen. De recente geschiedenis (met name rond Volkswagen) laat zien dat autofabrikanten op milieugebied niet altijd doen wat zij beloven te doen.

Nu leek BMW als een van de weinige Europese automakers al voor het sjoemelsoftware-schandaal bij Volkswagen duurzaamheid echt te hebben omarmd. Bij de BMW-fabriek in Leipzig staan vier windmolens die genoeg energie leveren voor het hele productieproces. De fabriek in de Amerikaanse staat Washington wordt volledig gevoed met elektriciteit uit waterkracht. Daarnaast was het de bedoeling dat de elektrische auto’s uit de i-serie weer volledig ontmanteld kunnen worden zodat vrijwel al het materiaal van de auto kan worden hergebruikt.

Maar alle goede voornemens uit het verleden komen in een ander daglicht te staan als de beschuldigingen die BMW nu krijgt inderdaad op waarheid berusten. Door de voorziening kwam de nettowinst in het eerste kwartaal uit op 588 miljoen euro, 74 procent minder dan het eerste kwartaal van vorig jaar. De omzet daalde met 0,9 procent tot 22,5 miljard euro. BMW verkocht in het eerste kwartaal 605.333 auto’s, en verwacht eind dit jaar een Mini op de markt te brengen die volledig elektrisch rijdt.

In China was er nog wel een lichte verkoopstijging, maar de groei is daar vrijwel stilgevallen door de maatregelen en retoriek van het Amerika onder Donald Trump. BMW verkoopt via een Chinees-Duitse joint-venture (BMW Brilliance) auto’s in China maar die worden voor een belangrijk deel in de VS in elkaar gezet.

BMW heeft wel maatregelen aangekondigd om de efficiëntie te verbeteren: de ontwikkelingstijd van nieuwe modellen wordt met een derde teruggebracht en het productieproces wordt minder complex. Dit zou een besparing van meer dan 12 miljard euro per jaar moeten opleveren.

Analisten gaan er voor dit jaar vanuit (bron: Bloomberg) dat BMW een winst per aandeel behaalt van 9,24 euro. Zij zien die winst ondanks alles oplopen naar 11,70 euro in 2022. De koers van het aandeel BMW blijft dinsdag ondanks de rampzalige winstontwikkeling redelijk goed liggen: de daling beperkt zich tot ruim één procent.

De meeste van de analisten die BMW volgen durven niet meer dan een ‘houden’-advies op het aandeel te plakken, maar op minder dan 8 keer de winst voor dit jaar is het aandeel niet duur. BMW is een sterk merk en de brutomarge (EBITDA) van het bedrijf kwam de afgelopen 10 jaar niet onder de 18 procent. Het rendement op het eigen vermogen ligt sinds de Kredietcrisis rond de 16 procent.  

Op het gewone aandeel BMW krijgen beleggers op 17 mei een dividend van 3,50 euro. Het aandeel heeft dan op 73 euro een dividendrendement van 4,8 procent.

Voor de ‘buy-and-hold’-belegger zijn de preferente aandelen BMW misschien nog wel interessanter. Deze ‘prefs’ zijn minder goed verhandelbaar, maar hebben een lagere koers en een dividend dat steevast 2 cent hoger is dan op de gewone aandelen. De preferente aandelen gaan op 17 mei dus 3,52 euro ex-dividend, waarmee het dividendrendement 5,5 procent is. De prefs kosten nu (bij een koers van 63,85 euro) 6,9 keer de winst 2019 en 5,5 keer de winst die voor 2022 wordt verwacht.

De auteur van dit artikel heeft een positie in preferente aandelen BMW.